Siirry sisältöön

Mahdoton kulutuksen kasvun ihannointi

elokuu 18, 2011

Talouden kasvu on itseisarvo, jota monet eivät epäile tai eivät ainakaan uskalla julkisesti kyseenalaistaa. Nyt kuitenkin nousee yhä enemmän esille ääniä, jotka kyseenalaistavat rajattoman kasvun oletuksen. Varsinkin monet järjestöt ja ajatushautomot ovat keskittyneet kasvun rajallisuuteen viime aikoina. Yksi näistä on the New Economics Foundation (nef). Tässä animaatio heidän kasvun rajat kampanjastaan:

Hyvin osuva video tämänhetkisen talousjärjestelmän ongelmasta. Miten kasvaa rajattomasti rajallisella planeetalla?

Monet vastaisivat, että tieto-ja palvelutalouteen siirtymisellä. Mielestäni on kuitenkin syytä pitää mielessä, että tällä hetkellä suurin osa prosesseista ja materiaaleista, jotka ovat yhteydessä kulutukseemme ei todellakaan ole loputonta tai puhdasta ja luontoa säästävää. Itse asiassa, niin kuin tiedämme, suurin osa asioista joita teemme nyt liittyy suoraan planeettamme elämänkantokyvyn tuhoutumiseen.

Nef:in raportissa: Growth Isn’t Possible: Why rich nations need a new economic direction,  tutkitaan voidaanko yhdistää globaalin talouden kasvu ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Raportin mukaan tämä ei onnistu. Jo 3% globaalin talouden kasvulla meidän pitäisi vähentää hiilipäästöjä 2050 vuoteen mennessä 71% 2002 vuoden tasosta, jotta pääsisimme 500 ppm kohdille.

Olisiko parempi ottaa tämä asia huomioon ja alkaa kehittämään taloutta suuntaan, joka tähtää tasapainoon ja tyytyväisyyteen?

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: